Als je rijles bij een autorijschool hebt gehad zal jouw rijinstructeur dit vast hebben uitgelegd. Als je zelf een auto hebt, zal je ze ook vaker hebben gezien. Meestal zie je ze ook allemaal als je de auto start. De lampjes op het dashboard!

Er zijn heel wat lampjes te zien op het dashboard van een auto, maar waar dienen deze voor, wat geeft welk lampje aan en wanneer kan je doorrijden en wanneer moet je écht stoppen?

Het blijft voor veel mensen een raadsel. Daarom kan je hier onder lezen wat het allemaal betekent en wat je moet doen.Er zijn gele en rode lampjes die kunnen gaan branden. Bij rode lampjes moet je altijd METEEN stoppen. Natuurlijk wel op een veilige manier.
Bij een oranje lampje kan je nog doorrijden naar een garage of naar een veilige plek om zelf het probleem te verhelpen.

Een bekend lampje is bijvoorbeeld die van de handrem. Als je de handrem er nog op hebt, is het logisch dat deze brand. Als je de handrem er niet meer op hebt, moet je het remvloeistofniveau even checken.

Een andere is de accu. Dit betekent meestal dat er iets mis is met de dynamo en dat de accu dus niet meer oplaadt. Nog een ander lampje is het oliekannetje. Deze betekent dat de oliedruk is weggevallen, of het oliepeil te laag is.

Dit waren drie bekende rode lampjes. Met de rode lampjes kan je dus niet doorrijden.

Een bekend geel lampje is die van het motormanagement. Dit spreekt wel voor zich. Er is iets mis met het motormanagement. Hiermee zou je nog naar een garage kunnen rijden.

Een andere die je misschien wel kent is het ‘ABS’ lampje. Deze staat voor het Anti Blokkeer Systeem. Als dit lampje brandt, heeft dit systeem een storing.